De Mursi's

De mursi's zijn een van de vele Afrikaanse stammen en zijn ook een van de meest afgezonderde stammen. Ze leven in het lagere Omo Vallei in het zuidwesten van Ethiopie, 100 km ten noorden van de Keniaanse grens gelegen.  

Mursi's hebben de reputatie woeste krijgers te zijn. Ze dragen vaak merkwaardige hoofdtooien met veren. De felle kleuren vormen een groot contrast met hun harde gelaatstrekken. De abstract geschilderde patronen op hun gezichten zijn complex en worden met zorg aangebracht. Dit doen ze met vloeibaar gips, die wordt aangebracht met hun vingertoppen. De gewoonte om het gezicht te beschilderen, als teken van schoonheid of om de vijand schrik aan te jagen, is diep geworteld in deze cultuur.

Mursi vrouwen versieren zichzelf vaak met koeienhoorns en schelpen die ze in de rivier vinden. De grote labretten (schotels) in hun lip zijn tekenen van elegantie en aanzien. Om ruimte te maken voor de labret is een pijnlijke ingreep nodig: de onderste snijtanden worden verwijderd met een scalpel of beitel.

 

Mursi man

    

           

 Gebruikte materialen: klei, stof, veder ed.

Hoogte beeld (zonder veder): 27 cm.

Breedte beeld: 17 cm.

 

 Mursi vrouw

   

Gebruikte materialen:  klei, koeienhoorns, touw, leder ed.

Hoogte beeld: 24 cm.

Breedte beeld (met hoorns): 22 cm.

  

Fetisj beelden

In diverse Afrikaanse culturen geloofde men dat aan deze beelden speciale krachten zijn ontleend. De vervaardiging van de fetisjen, vereiste een samenwerkingsverband van twee personen, de houtsnijder en de medicijnman. De eerste kon een beeld maken, maar alleen dankzij de tweede werd het een fetisj. Hij voegde  de magische stoffen toe (in een holte in de buik of rug) en volvoerde de riten waaraan het beeld zijn bovennatuurlijke kracht ontleende.

Deze beelden zijn vaak voorzien van allerlei attributen die, naar men geloofde, zijn kracht doen toenemen. Zoals hoorns op het hoofd, metalen applicaties op het gezicht, veders, dierenhuiden, spijkers, hoorns gevuld met magische substanties ed.

 

Houten Fetisj beeld 'Songye'

   

   

 Gebruikte materialen: Hout, geitenvel, waterbuffelhoorn, spijkers, schelpen, klei, veder, kopernagels, hartebeeshoorn, paardenstaarthaar ed.

 Hoogte: 98 cm.

 Breedte: 44 cm.

 

Fetisj beeldje ' Nkisi'

   

  Gebruikte materialen: klei, stof, veder, hout, leder, spijkers ed.

 Hoogte: 45 cm.

 Breedte: 12 cm.

 

Maskers 

Surma mask

 

Surma kinderen wedijveren ook graag met elkaar wat betreft het versieren van hun lichaam. Hier een Surma meisje met beschilderingen en een creatie van modder, klei en veren op haar hoofd.

Gebruikte materialen: oa. klei, veder en textiel.

Hoogte: 43 cm.

Breedte: 16 cm.

Diepte: 10 cm.

 

Karo mask

Ook de Karo's besteden veel aandacht aan het beschilderen van hun lichaam. Mannen gaan hierin vaak nog verder dan vrouwen, zoals hier te zien is.

Gebruikte materialen: klei, verf en kralen.

Hoogte: 21 cm.

Breedte: 18 cm.

Diepte: 9 cm.

 

Pumpkin mask

       

Aardewerk masker, gemaakt tijdens een reis door Zuid-Afrika

Gebruikte materialen: 3 soorten klei van Afrikaanse bodem.

Hoogte: 33 cm.

Breedte: 21 cm.

Diepte: 12 cm.